GOTLAND-GOTLAND
Polisen utreder ett misstänkt sabotage mot vattenförsörjningen på Gotland. En råvattenpump slutade fungera efter att någon brutit upp ett elskåp och avbrutit strömförsörjningen, enligt polisen. Polisens tekniker undersökte platsen under måndagsförmiddagen.
Det var Aftonbladet som först rapporterade om händelsen. Enligt Region Gotland larmades de i helgen om att pumpen inte fungerade.
– Vi fick in ett larm om att pumpen hade stannat, säger Patrik Johansson, dricksvattenchef på Region Gotland, till SVT.
Avspärrningar vid Tingstäde träsk
Polisen har spärrat av området vid Tingstäde träsk, en viktig vattenkälla som bland annat förser Visby med dricksvatten. Trots händelsen har vattenförsörjningen inte påverkats, enligt Patrik Johansson.
– Vi har alltid möjlighet att leverera vatten från flera olika källor, så det har inte varit någon påverkan på dricksvattenförsörjningen, säger han.
Om bevakningen av anläggningar nu kommer att förstärkas är något som fortfarande utreds.
Polistekniker på plats
Vid 17.30 på söndagen utlöstes ett fellarm, enligt polisens presstalesperson Mats Eriksson.
-Tekniker åkte till platsen och kunde konstatera att någon brutit upp ett elskåp, dragit ut en kabel och därmed stoppat strömförsörjningen till pumpen.
Polisens tekniker kunde återställa strömmen, och vid 21.30 fungerade pumpen igen. Under måndagen genomfördes en teknisk undersökning av brottsplatsen, och ärendet utreds som sabotage. Ingen person har gripits.
Säkerhetspolisen informerad
Säkerhetspolisen (Säpo) är medveten om händelsen, bekräftar presstalespersonen Johan Wikström.
– Vi känner till ärendet och har, som alltid, en nära samverkan med polisen, säger han till SVT.
Även Länsstyrelsen på Gotland hänvisar till polisen med anledning av den pågående förundersökningen. Myndigheten har hållit ett extra samverkansmöte med andra berörda aktörer efter det misstänkta sabotaget.
Ökad oro för framtida sabotage
Pär Dalhielm, vd för branschorganisationen Svenskt Vatten, uttrycker oro över att liknande sabotagedåd kan bli vanligare.
– Det är allvarligt om någon försöker testa Sveriges funktionalitet, säger han.

Med hjälp av länkarna kan du enkelt tipsa andra om en intressant artikel på Blåljus.se. Du behöver ha ett konto hos den sajt du vill lägga upp länken till. Här är en kort presentation av dessa. Läs mer på respektive sajt.
På Facebook kan du umgås med dina nätverk av vänner. Klicka för att enkelt rekommendera denna artikel. Du kan också använda skicka-knappen för att tipsa utvalda vänner med ett meddelande.
Twitter är en mikroblogg som tillåter 140 tecken per inlägg. Twittra vad du läser på Blåljus.se. Med Googles +1-knapp kan du offentligt gilla artiklar och be andra tips om att kolla in just denna artikel.
Med hjälp av Add This kan du bokmärka och dela artikeln till de flesta andra nätverkssajterna.